Wel of niet een bouwkundige keuring laten doen, de afweging
Bij het kopen van een huis wil je natuurlijk voorkomen dat je na de koop verborgen gebreken tegen komt. Als je geluk hebt kan je dan nog bij de verkoper aankloppen om de verborgen gebreken opgelost te krijgen. Maar niet in alle gevallen wil dit lukken. De afweging van het wel of niet een bouwkundige keuring uit te laten voeren moet je dan ook voor de koop al gemaakt hebben. Waar je rekening moet houden bij zo een afweging kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. In deze blog lees je hier meer over.
Waarom wel of geen bouwkundige keuring laten doen?
Als je een huis hebt gekocht is het niet wenselijk om achteraf achter verborgen gebreken te komen. Om dat te voorkomen is een bouwkundige keuring noodzakelijk. Een bouwkundig expert zal dan metingen verrichten in het huis dat je wil gaan kopen, na afloop krijg je een bouwkundige rapport. Dit gebeurt vanaf de nok van het huis tot aan het laagste punt in de kruipruimte.
Wanneer de bouwkundig expert het hele huis heeft gecontroleerd zal hij een uitgebreid rapport opstellen waarin al zijn bevindingen opgeschreven zijn. Voorzien van uitleg en foto’s. Dit rapport geeft jou heel veel inzicht in de staat van het huis dat je wil kopen.
Heeft iedere woning een bouwkundige keuring nodig dan?
Het antwoord op deze vraag is nee, niet iedere woning heeft een bouwkundige keuring nodig. De nieuwere huizen zijn vaak in orde. Hierdoor zou een bouwkundige keuring echt onnodig gedaan worden. Je zou naar het bouwjaar van de woning kunnen kijken.
Mocht je toch nog twijfelen dan kan je er altijd voor kiezen alsnog een bouwkundige keuring te laten plaats vinden. Het is nu eenmaal een feit dat je jezelf veel geld kan besparen als je een bouwkundige keuring laat doen.
Doordat de gebreken boven tafel zijn gekomen zou je dit kunnen gebruiken in de onderhandeling voor de koopsom. Je zou de kosten voor het herstellen van de gebreken uit de hypotheek kunnen halen zodat je deze zelf op kan lossen, of je zou de verkoper kunnen vragen de gebreken op te lossen voordat de koop definitief wordt.